Lütfen Bekleyiniz..



MULTİPL SKLEROZ

ms-hastaligi2-1Multipl Skleroz (MS) santral sinir sisteminin yani beynin ve omuriliğin inflamatuar (yangısal) bir hastalığıdır. Özellikle santral sinir sistemindeki beyaz madde yapıları hastalanır. Beyaz madde, santral sinir sisteminin kendi içerisinde ve bu bölüm ile vücudun diğer bölümleri arasında iletişimi sağlayan sinir liflerinden oluşur.

MS’li hastalarda santral sinir sistemindeki bu beyaz maddede plak veya lezyon diye adlandırılan hasarlı alanlar görülür. Bu hasarlı alanlarda siniri çevreleyen myelin denilen bir maddede kayıp gözlenir. MS’de olabilecek olaylar önceden tahmin edilemez ve oldukça değişkenlik gösterir. Bu nedenle MS’i tanımlayabilmek çok zor bir durumdur. Sinir sisteminde etkilenen yere ve etkilenme derecesine göre, hastalığın tipi ve şiddeti hastadan hastaya değişebilir.

Multipl Sklerozda 2 atak arasındaki süre uzun olursa, hastalık 25 yaşından önce başlarsa, MR’da lezyonlar az ise ve tek bölgede ise hastalığın iyi seyirli olduğuna ait bulgulardır. Ayrıca,hastaların kadın olması da prognozun iyiliği yönünde bir kriterdir. Ancak MR bulgularında etkilenen alan fazla ise hastanın hareket,denge fonksiyonları,iç organ fonksiyonlarına ait bulgular varsa hastalık için olumsuz faktör sayılır. Yine 40 yaşından sonra başlaması ve hastaların erkek olması kötü prognoz için ön bulgulardır.

MS hastaları genelde tek tedavi biçiminin ilaç tedavisi olduğunu düşünürler ancak bütün MS hastaları (iyi yada kötü seyirli olsun) rehabilitasyon programlarından belirgin yarar görmektedirler. Rehabilitasyon programları sonucunda hastaların denge, yürüme, postürlerinde düzelme gözlenir. Günlük yaşam aktivitelerinde iyileşme gözlenir.

Copyright by Fizyotip 2016. Tüm Hakları Saklıdır.